Σάββατο, 9 Μαΐου 2015

Ακόμα γεννά πραγματικούς Δασκάλους η Πατρίδα μαςΑρκετά έως πολλά τα χρόνια που με βαραίνουν, ικανές και οι εμπειρίες που με συντροφεύουν.
Συνέπεια τούτων; Σπάνια πιά έχει κάποιος κάτι να μου πεί.
Κι όμως στο μάθημα της χορωδίας μας κάθε φορά κάτι νέο ακούω, κάτι καινούργιο με συγκινεί.
Σπουδαίος ο δάσκαλος που μας διδάσκει. Ευγενικός, ικανότατος, κατέχει απόλυτα αυτό που διδάσκει, και έχει και τον τρόπο να το μεταδώσει.
Μορφωμένος άνθρωπος, δηλαδή ανθρωπος που έχει μορφή, και κατά συνέπεια ξέρει από που έρχεται , ποιός είναι, και πού θέλει να πάει.
Ετσι μόνο μπορεί να όδηγήσει και άλλους ανθρώπους εκεί.

Είναι όμως μόνο η ικανότητα και η ποιότητα του ανθρώπου που με κάνει κάθε φορα να νοιώθω όμορφα συναισθήματα και να μαθαίνω καινούργια πράγματα ουσίας;
Όχι,  δεν ειναι μόνο αυτό. Ειναι και το θέμα που μελετάμε, και που δεν είναι άλλο από την παράδοση των Ελλήνων, την Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.
Πόσο ζωντανή αλλά και πόσο άγνωστη είναι τελικά αυτή η παράδοση σε μας τους Νεοέλληνες.

Φουσκώνουμε σαν φασιανοί αναφερόμενοι στο παρελθόν μας, αλλα μας είναι τόσο μα τόσο άγνωστο για να μην πώ ξένο.
Λίγο να είχαμε σκαλίσει τις στάχτες του, που ακόμα καίνε, και θα είχαμε μάθει ότι μόνο στο εμείς μπορούμε να απολαμβάνουμε πολιτισμό, χαρά, γελιο, ευτυχία, ενω στο εγώ μόνο  εκλογές μπορούμε να στήνουμε.... κι αυτές κάλπικες.

Να είσαι καλά Κωνσταντίνε Μπασινά. Γερός δυνατός και πάντα με τέτοιο κουράγιο και μεράκι, και για πολλά πολλά ακόμα χρόνια, εκεί ανάμεσα στους ήρωες του 21 και τους αγίους και αγίες της εκκλησίας μας, να μας μαθαίνεις και να μας διδάσκεις τόσο όμορφα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου