Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Μια ιστορία που αξίζει να μαθευτεί


Κατά την τέλεση της κουράς και πριν την στιγμή που θα εδίδετο το όνομα στον νέο μοναχό, ο Δεσπότης ρωτά τον Κωνσταντίνο Μπασινά να του πεί έναν αριθμό από το 1 εως το 7.  Ο Κωνσταντίνος είπε το 4. Το 4 αντιστοιχούσε στο όνομα Ρωμανός στο χαρτάκι που είχε γράψει ο Δεσπότης εκ των προτέρων με επτά ονόματα. Έτσι ο Κωνσταντίνος Μπασινάς στην καινούργια του ζωή θα φέρει το όνομα ΡΩΜΑΝΟΣ. 


1. Καλλίνικος
2. Πορφύριος
3. Χρύσανθος
4. Ρωμανός
5. Θεοστήρικτος
6. Κωνσταντίνος
7. Παρθένιος


Εδώ ο Δεσπότης σχολιάζει την επίλογη των ονομάτων. Ειναι τυχαίο που ενας καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής,  Διευθυντής Καλλιτεχνικού Ωδείου, και χρόνια ικανά ιεροψάλτης διαλέγει τυχαία το όνομα Ρωμανός; ΟΧΙ δεν είναι τυχαίο. ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΥΧΑΙΑ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ.


Ρωμανός ο Μελωδός

Ο μέγιστος των υμνογράφων της χριστιανικής εκκλησίας, ο «Πίνδαρος του Χριστιανισμού», όπως αποκλήθηκε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον κατέταξε στους Αγίους της και η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ρωμανός.
Ο Ρωμανός γεννήθηκε στην Έμμεσα της Συρίας κι έζησε τον 6ο αιώνα. Ήταν  εβραϊκή καταγωγής (αμφισβητείται από μερίδα συγγραφέων) και μεταστράφηκε στον χριστιανισμό. Έγινε διάκονος στη Βηρυτό και κατόπιν πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρέτησε ως ιερέας.

Ο Ρωμανός θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής χριστιανικών ύμνων και ο σημαντικότερος ελληνόγλωσσος ποιητής της βυζαντινής περιόδου. Φαίνεται ότι ο ίδιος ήταν και συνθέτης της μουσικής των ύμνων του, γι’ αυτό ονομάστηκε Μελωδός.

Έγραψε περίπου 1.000 κοντάκια -εκκλησιαστικούς ύμνους εγκωμιαστικούς ενός θρησκευτικού γεγονότος ή της μνήμης ενός αγίου- αφιερωμένα σε θέματα των δεσποτικών και θεομητορικών εορτών, σε προφήτες, αποστόλους και σε μεγάλα γεγονότα (σεισμούς κλπ). 

Όλα ξεχωρίζουν για τη δύναμη της έμπνευσης, τη χάρη της έκφρασης, τον λεκτικό πλούτο και τη γλωσσική μεγαλοπρέπειά τους.
Το πρώτο του εκκλησιαστικό ποίημα είναι το περίφημο κοντάκιο της εορτής των Χριστουγέννων: «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει».

Καθώς επίσης και τα 
που θα ακούμε αυτές τις όμορφες και μοναδικές μέρες στις ακολουθίες της εκκλησίας μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου